wtorek, 18 października 2011
Dieta dla rozdwojonych paznokci
Nasze paznokcie często są rozdwojone, czasami przyczyną jest grzybica ale częściej brak odpowiednich witamin które powinniśmy dostarczać do organizmu. Rozdwajające się paznokcie i włosy mogą być efektem niedożywienia lub niedoborów pokarmowych. Należy zwrócić uwagę na to, aby wszystkie niezbędne składniki odżywcze pojawiały się w codziennej diecie. Szczególnie ważne jest pełnowartościowe białko i cynk (dostępny w mięsie, warzywach strączkowych, kaszy gryczanej, orzechach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, pestkach i oleju z dyni, rybach, owocach morza). Również kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają korzystnie na wygląd skóry i paznokci. Omega-3 to tłuszcz występujący przede wszystkim w rybach morskich (np. tuńczyk, łosoś, śledź), ale także w oleju lnianym i nierafinowanym oleju rzepakowym. A więc aby zachować zdrowe włosy i paznokcie powinniśmy wzbogacić nasze posiłki o wyżej podane produkty.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz