żyj zdrowo

żyj zdrowo
kasiunia

czwartek, 13 października 2011

Co jeść żeby pozbyć się tłuszczu?

Co jeść żeby pozbyć się tłuszczu?

Chudnąc nie zawsze pozbywamy się tłuszczu. Ciało, mniejsze nawet o kilka rozmiarów, nadal może być mało jędrne i zawierać dużo tkanki tłuszczowej. Są jednak produkty, które pomagają zmniejszyć udział tkanki tłuszczowej w masie ciała

Orzechy i ziarna są produktami bardzo kalorycznymi, ale świetnie zaspokajają głód, zawierają wiele cennych pierwiastków, białko, witaminy i dużo błonnika. Ponadto w przewodzie pokarmowym nie ulegają zazwyczaj całkowitemu strawieniu, więc nie trzeba się obawiać, że garść orzechów zaprzepaści wielotygodniowe starania i zrujnuje dietę. Pod warunkiem, że będą to naturalne orzechy - bez soli i nie prażone

 Warto sięgać po chude mleko i sery, a także jaja, które są najbogatszym źródłem białka, ale tłuszcze uzupełniać już w inny sposób. Wielokrotnie udowodniono, że wapń, którego produkty mleczne są bogatym źródłem, pomaga szybciej tracić zbędne kilogramy, bo przyśpiesza rozkład tłuszczów w organizmie.

Co znajdziemy w kromce pełnoziarnistego pieczywa? Błonnik, białko, tiaminę, niacynę, witaminy E i B6, magnez, cynk, potas, żelazo, wapń. A to tylko część ze składników odżywczych, jakie zawierają produkty pełnoziarniste. Dlatego spożycie tego typu pokarmów jest tak ważne - pomaga zachować zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu, przyspiesza przemianę materii. Wybierając chleb warto zwrócić uwagę na to, czy jest to produkt jedynie barwiony czy faktycznie powstał z odpowiedniej mąki i zawiera pełne ziarno. Dobrej jakości chleb można także poznać po wadze - im cięższe pieczywo, tym lepiej. Dla osób, które nieufnie podchodzą do pieczywa sprzedawanego w sklepach, dobrym rozwiązaniem jest kupno specjalnego wypiekacza, który w ciągu kilku godzin sam upiecze chleb, w którym znajdą się tylko pożądane składniki.

Mięso stanowi dobre źródło białka, ale także dobrze przyswajalnego żelaza, cynku i witamin z grupy B. Jeśli tylko wybierzemy jego chudy wariant - np. pierś z kurczaka lub indyka, chudą wołowinę (najchudszy jest udziec wołowy), albo.... tłustą rybę. O ile wybierając mięso, które jest najzdrowsze, powinniśmy kierować swoje kroki raczej ku chłodniom z chudymi produktami, o tyle w przypadku ryb panuje odwrotna zasada. Toryby tłuste, np. łosoś, makrela, śledź są najzdrowsze, najbardziej sycące i zawierają najwięcej cennych kwasów tłuszczowych i witamin. Warto sięgnąć także po owoce morza: krewetki, kraby czy małże.

Zielone warzywa, zwłaszcza liściaste, bardzo skutecznie neutralizują wolne rodniki. To ważne, kiedy intensywnie ćwiczymy i chudniemy - wolne rodniki powstają w organizmie w procesach utleniania, np. podczas spalania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także innych związków chemicznych. Dlatego takie bomby witaminowe jak np. szpinak, paprykę, szczaw bogate w witaminy A, E i K najlepiej spożywać skropione odrobiną oliwy z oliwek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz