żyj zdrowo

żyj zdrowo
kasiunia

czwartek, 13 października 2011

Bardzo cenne owoce jesienne

Jabłka, gruszki, śliwki, smaczne, zdrowe i niedoceniane. Owoce pozwalają trzymać wagę w ryzach, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, łagodzą drobne dolegliwości.


Jabłka źródłem młodości i odpornośći

Mają sporo błonnika, głównie pektyn (średnio 2 g w 100 gramach produktu), zatem hamują apetyt, sprzyjają tworzeniu odpowiedniej flory bakteryjnej w jelitach i poprawiają odporność. Pektyny, czego dowiedli niemieccy naukowcy, nawet wzmacniają szkliwo, zapobiegając próchnicy.

Jabłka to cenione źródło antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Substancje te działają nie tylko przeciwmiażdżycowo czy przeciwnowotworowo, ale uchodzą za eliksiry młodościChoćby zawarta w jabłkach kwercetyna ma zbawienny wpływ na układ krążenia, gdyż uszczelnia naczynia krwionośne, a także utrudnia osadzanie się w nich cholesterolu. Działa przeciwzapalnie i ochronnie na układ immunologiczny.
Dzięki zawartości wielu minerałów (w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu) jabłka poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, pracę serca czy ogólne samopoczucie. Niskokaloryczne (średnio ok. 40 kcal w 100 g), usprawniające proces trawienia.


Śliwki- wspomagają trawienie i ujędrniają ciało
Jeśli szukasz doskonałego źródła błonnika, postaw na śliwki suszone, gdyż świeże zawierają średnio 1,6 g na 100 g, ale już ususzone, bez pestki, ponad 16 g. Pektyny zawarte w śliwkach to doskonały środek przeciw zaparciom, przeczyszczający, a także neutralizujący negatywny wpływ nadmiaru kwasów trawiennych. Wiadomo, że regularne spożywanie śliwek może wyraźnie obniżyć ryzyko choroby nowotworowej jelita grubego.


Działanie antynowotworowe śliwki zawdzięczają antyoksydantom: witaminom A i E i polifenolom. Dzięki nim możemy dłużej cieszyć się zdrową, jędrną skórą. Dotlenianie komórek zapobiega bowiem ich obumieraniu i przedwczesnemu starzeniu tkanek. Witamina E uchodzi też za źródło seksapilu.


Gruszka- słodkim afrodyzjakiem


Gruszki, głównie ze względu na kształt, są zaliczane do owocowych afrodyzjakó. Podane na deser, w czekoladzie, ponoć rozpalają i mocno wystudzonych kochanków.


Podobnie jak inne jesienne owoce gruszki zawierają sporo witamin i minerałów, w tym: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez, wapń, żelazo, jod. Ze względu na obecność błonnika (2,1 g w 100 gramach owocu) i antyoksydantów, a także potasu, są wskazane dla serca. Podobnie jak śliwki służą osobom z kamicą nerkową i infekcjami dróg moczowych.


Napar gruszkowy działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Nie uleczy wprawdzie, ale pomoże złagodzić dolegliwości. Także wtedy, gdy infekcja obejmuje przewód pokarmowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz